“Mitä enemmän aikuisia yhtä oppilasta kohtaa ja huomioi, sen todennäköisempää on, että oppilas löytää yhteyden ainakin jonkin aikuisen kanssa ja kokee tulevansa nähdyksi ja kohdatuksi.”
Teksti: Pekka Peura ja Elli Mannermaa
Kuva: Pixabay
14.9.2022
Omia kouluaikoja jälkikäteen luokkakavereiden kanssa muistellessa saattaa huomata, miten erilainen tunne saman kaveriporukan oppilailla voi olla muodostunut tiettyä opettajaa kohtaan. Yksi on kokenut jonkun opettajan maailman lempeimpänä, sydämellisimpänä ja huomioonottavimpana, kun taas toiselle kyseinen opettaja ei ole juurikaan edes jäänyt mieleen.
Koulussa jokainen ihminen on yksilö, ja vuorovaikutustilanteet sekä -suhteet muodostuvat aina yksilöllisesti. Vaikka opettaja on koulussa töissä, tehdään työtä usein vahvasti omalla persoonalla, ja työssä on käytännössä mahdotonta toimia absoluuttisen yhdenmukaisesti ja objektiivisesti jokaista oppilasta kohtaan.
Opettajien yhteistyö tukee oppilaiden kasvua
On oleellista, että oppilas on kouluarjessaan vuorovaikutuksessa monenlaisten aikuisten kanssa. Mitä enemmän aikuisia yhtä oppilasta kohtaa ja huomioi, sen todennäköisempää on, että oppilas löytää yhteyden ainakin jonkin aikuisen kanssa ja kokee tulevansa nähdyksi ja kohdatuksi.
Hektisen arjen pyörteessä yksittäinen opettaja voi kuitenkin kokea ajan riittämättömäksi jokaisen oppilaan kohtaamiselle. Myöskään koulujen toimintakulttuuri ei aina tue tai synnytä opettajien ja oppilaiden välisiä aitoja kohtaamisia.
Opettajien välinen yhteistyö ja yhteisopettajuus on yksi mahdollisuus luoda opettajan arkeen enemmän aikaa ja tilanteita yksittäisten oppilaiden huomioimiselle ja kohtaamiselle. Jakamalla vastuuta on mahdollista pienentää yhden opettajan työkuormaa ja vähentää päällekkäistä työtä.
Yhteisopettajuus kehittää opettajan ammattitaitoa
Yhteisopettajuus ja opetuksen suunnittelu yhdessä kollegan kanssa on myös erinomainen mahdollisuus reflektoida omaa opettajuuttaan ja omia toimintamallejaan. Se luo mahdollisuuden kokeilla ja oppia itselle uusia tapoja opettaa henkisesti turvallisemmassa ympäristössä, kun vastuu on jaettu mahdollisesti kyseisestä opetustavasta kokeneemman kollegan kanssa. Kollegoiden työn seuraaminen ja yhdessä tekeminen auttaa myös huomioimaan oman toiminnan vahvuuksia ja heikkouksia ja sitä kautta arvioimaan ja kehittämään omaa toimintaa.
Itselleni yksi tähänastisen opettajan uran ylivoimaisesti opettavaisin kokemus oli tehdä yhteisopettajuutta täysin eri oppiaineen kollegan kanssa, kuin mitä itse opetan. Yhdistimme matematiikan ja äidinkielen lukiokurssit ja opetimme molempia oppiaineita samassa luokkatilassa yhdessä samanaikaisesti. Sen kokemuksen kautta opin valtavasti sekä opettajuudestani että miten tehdä työtäni monilta osin paremmin. Täältä voi lukea tarkemmin, miten toteutimme yhteisopettajuutta ja mitä opetusmenetelmiä ja -työkaluja käytimme: Äidinkielen ja matematiikan yhteistyökurssi ja tiimioppiminen.
Koulutusta opettajille:
Haluatko oppia kehittämään opettajuuttasi yhteistyössä lähimpien kollegoidesi kanssa? Kaikki verkkokoulutuksemme suoritetaan osana omasta koulusta muodostettua 3-5 henkilön tiimiä.
Kaksi esimerkkikoulutusta:
Pekka Peuran ja Najat Ouakrim-Soivion luoma Arviointimestariksi -verkkokoulutus opiskellaan yhdessä tiiminä oman koulun kollegoiden kanssa. Koulutus ohjaa tiimiä pohtimaan, reflektoimaan ja kehittämään opettajuutta yhdessä tekemällä. Lisäksi koulutus antaa opettajille tärkeitä ja konkreettisia työkaluja oman arviointiosaamisen kehittämiseen.
Pekka Peuran ja Laura Jääskeläisen luoma Ryhmäyttämisen mestariksi -verkkokoulutus antaa opettajille tärkeitä ja konkreettisia työkaluja ryhmän toimivuuden, yhteistyön ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Verkkokoulutus vahvistaa opettajan ja koko työyhteisön kykyä luoda toimivia ja henkisesti turvallisia opetusryhmiä, mikä edistää työrauhaa, oppimista ja opetustyön mielekkyyttä.